Wednesday, February 25, 2009

Frjtz






















































So I've been holding back on posting this project for awhile now. There are a few missing items from the original design that got cut in the budgeting process and I was hoping that they might be added back in and we could re-shoot the project but as of yet it has not happened and now is not the time to be holding back... right? So, If I remember correctly we were able to finish the project for some incredible amount of around $80.00 per square foot.

But first some background shall we..

Frjtz (Belgian fries, beer and creperie) was originally located directly next door, a fixture of Hayes Valley. The space was bohemian and quirky and had a prized outdoor patio, something that is almost nonexistent in San Francisco. When they lost their lease the client decided to rent the space next door, a dark and pancaked all concrete shell, essentially nothing like the original space.

There were a few must haves the client layed out. One was that he didn't want the space to feel static and that there would be a need for revolving artwork.

With these two in mind we went to work on creating an 'indoor garden'. The indoor garden would be a nod to the original outdoor patio and a way for us to inject light into this dark concrete of a shell. The terrariums survive on artificial light alone since the only light comes from the 10' storefront. They also serve as nonstatic art pieces that will continue to grow and evolve over time.

We also worked to create different seating areas so that the new larger space could be used in a variety of different ways. Up front you have the history of the French Fry inscribed in Flemish. This was handpainted but the original idea was that it would be made of cut vinyl and stretch from end to end as a background for the revolving art gallery.

The rear of the space incorporates 3 spaces, a typical dining area, a lounge, and the forest room. The forest room can also double as a specially rented room for private parties and the lounge allows for a more relaxed dining area, a place for a beer and fries with friends

And finally one of the big missing items was there was to be beautifully folded soft burlap on the walls surrounding the terrariums. The use of burlap was to help with deadening the noise that an all concrete shell can perpetuate as well as as a wink to the bags potatoes are delivered in. Oh how I wish to see those soft walls. Burlap on the whole is fairly inexpensive, it was the fireproofing it that killed it.

We (Y.A. studio) were incredibly lucky to be able to work with a great and open minded client. An extrordinary construction team. (Jeff and Sasha of Stingray Builders) And Christopher who was the creative mind behind the miniature worlds of the terrariums.(Sorry no Link for Christopher but if you contact me I can give you his information) And of course the ever talented photographer Lucas Fladzinski.

4 comments:

Michelle Linden said...

K-
Well done! I really like this project! Its looks like such a bright and cheery place. Even though you didn't get everything into the project that you had hoped, I imagine that this was a really fun project to work on!

simplyolive said...

WOW
this is
gorgeous!!

K said...

Thanks you two. It was a lot of fun to work on. Next project is all about the feminine mystique... can't wait to show it.

david john said...

this project looks great! i love the starkness of the room with the green pillows.

just sutmbled upon your blog.

all the best!
david john

Some other things you might want to know

Unless otherwise noted, all work © Kelly Waters.
If you re-blog my photos or work, please do link back to me.

I try my best to always link back to designers, artists, photographers, chefs, architects, funny people, Misters, supermodels, textile dj industrialists or whomever catches my eye and I end up posting about here but if for some reason you aren't happy with the recognition please say so and I will banish you, um er, remove the post immediately.